Recepty MasterChef Rodinka
Jarní blok
Čokoládové minicheesecaky
- 125 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 3 vejce
- 1 balení čokoládových sušenek
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 500 g ricotty
- 200 g tmavé čokolády
- čokoládová vajíčka na ozdobu
Postup:
- troubu vyhřejeme na 150° C, formu na muffiny vyložíme košíčky
- sušenky dáme do plastového sáčku a pomocí válečku je podrťíme
- postupně přidáváme máslo tak, aby vznikla hmota připomínající drobenku
- směs rozdělíme do papírových košíčků a prsty ji upěchujeme
- prošleháme ricottu, vejce, vanilkový extrakt, čokoládu a moučkový cukr
- směs rozdělíme do papírových košíčků
- párkrát formou na muffiny klepneme o pracovní desku
- dáme péct do předem vyhřáté trouby na 150 °C na 30 minut
Špenátový bezlepkový chlebíček
- 100 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 5 vajec
- 4 balení Zlatý klas
- 1 lžíce vanilkové pasty
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 80 g baby špenátu
- 200 ml oleje
- 1/2 prášku do pečiva
- špetka soli
Postup:
- troubu vyhřejeme na 180° C, formu vyložíme pečícím papírem
- vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny
- přidáme sůl, vanilkovou pastu, šťávu a olej a krátce vyšleháme
- přidáme Zlatý klas smíchaný s kypřicím práškem a vymícháme dohladka
- nakonec zlehka vmícháme špenát
- dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C na 60 minut
- po upečení necháme vychladnout a poté krájíme
Fazolové brownies s malinami
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 plechovka červených fazolí
- 1 vejce
- 2 lžíce celozrnné špaldové mouky
- 1 lžíce arašídového másla
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce mléka
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
Na ozdobu:
- hrst malin
Postup:
- troubu vyhřejeme na 180° C, pekáček vyložíme pečícím papírem
- z fazolí slijeme tekutinu (použijeme 400g
konzervu s 240 g pevného podílu) - dáme je společně s dalšími
ingrediencemi do mixéru
- vše rozmixujeme a vzniklé těsto vlijeme do
připraveného pekáčku
- těsto v pekáčku posypeme čerstvými malinami, aby se maliny nepropadly dolů do těsta, lehce je posypeme (nejlépe přes sítko) moukou a poté přidáme na těsto
- dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C na 30 minut
- po upečení necháme vychladnout a poté krájíme
Zimní blok
Masopustní koblížky
Kvásek:
- 60 ml mléka
- 1 polévková lžíce třtinového cukru
- 1 sáček sušeného droždí
Těsto:
- 40 g cukru
- 30 g másla
- 130 g hladké mouky
- 180 g hladké špaldové mouky
- 120 g tvarohu
- 2 žloutky
- 1 lžíce rumu
- 1 špetka soli
- citrónová kůra
tvarohová vrstva:
- 250 g tvarohu v alobalu
- 50 g cukru
- citrónová kůra
povidlová vrstva:
- 2 lžíce povidel
- 1 lžička skořice
Postup:
- připravíme kvásek - vlažné mléko smícháme s cukrem a droždím a necháme v teple
- zbytek surovin na těsto smícháme dohromady, přidáme kvásek a hněteme
- těsto pomoučíme a necháme kynout přibližně hodinu a půl
- vykynuté těsto rozválíme na plát cca 1 - 1,5 cm
- vykrajujeme kolečka, na plechu necháme 10-15 minut nakynout
- potřeme rozpuštěným máslem a dáme péct do trouby na 170 °C
cca 30 minut
- necháme vychladnout, dozdobíme tvarohovou a povidlovou vrstvou
Valentýnské mramorované cheesecake brownies
Suroviny:
- 150 g cukru krupice
- 125 g másla
- 100 g hladké mouky
- 2 lžíce kakaa
- 2 vejce
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 1 špetka soli
- 1 g červeného potravinářského barviva
mramorování:
- 250 g čerstvého krémového sýra
- 70 g cukru
- 1 vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
Postup:
- troubu předehřejeme na 170 °C
- máslo utřeme s cukrem, vajíčky a kakaem
- přidáme ocet, barvivo a postupně vmícháme mouku se solí
- půl hrníčku necháme stranou a rozetřeme do vymazaného a vysypaného pekáčku
- krémový sýr smícháme s oběma cukry a vajíčkem a nerovnoměrně rozetřeme na těsto
- navrstvíme zbytek kakaové směsi a kroužením nože vytvoříme mramorování
- pečeme cca 30 minut, po vychladnutí vykrájíme srdíčka
Strouhané tvarohové řezy
Suroviny:
- 2 lžičky třtinového cukru
- 200 g másla
- 350 g polohrubé mouky
- 25 g kakaa
- 3 žloutky
- 2-3 lžíce mléka
náplň:
- 500 g odtučněného tvarohu
- 100 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 4 bílky
- vanilka
- špetka soli
Postup:
- v míse vyšleháme rozpuštěné máslo, cukr a tři žloutky
- přidáme mouku, kakao a mléko a vypracujeme těsto, necháme hodinu v lednici
- smícháme tvaroh, žloutek, cukr moučku a vanilku
- polovinu těsta z lednice nastrouháme do vymazaného pekáčku
- čtyři bílky se solí ušleháme, vmícháme do tvarohu a natřeme na těsto
- nastrouháme druhou polovinu těsta
- pečeme cca 30 - 40 minut na 180 °C
Řezy Raffaelo
Suroviny:
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
posyp:
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1 šlehačka
Postup:
- utřeme vejce s moučkovým cukrem, přidáme olej, polohrubou mouku, mléko a prášek do pečiva
- vylijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem, smícháme cukr moučka s kokosem a hustě posypeme
- pečeme cca 30 minut na 170 °C, kokos na povrchu zrůžoví, nesmí se připálit, jinak zhořkne
- když jsou řezy hotové, ihned je po vytažení z trouby polijeme 33%
šlehačkou, trošku to zasyčí, ale řezy šlehačku natáhnou a krásně zvlhnou
Odlehčené Míša řezy
Suroviny:
- 4 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce oleje
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 4 vejce
- 2 lžíce kakaa
krém:
- 100 g másla
- 500 g tvarohu
- 110 g moučkového cukru
poleva:
- 100 g hořké čokolády
- 80 g másla
- 2 lžíce mléka
- 1 lžíce moučkového cukru
Postup:
- oddělte žloutky od bílků, z bílků a špetky soli vyšlehejte polotuhý
sníh, pak přidejte všechen cukr a vyšlehejte tuhý sníh, který tvoří
špičky
- šlehejte dál a po jednom zašlehávejte všechny žloutky, následně i olej po lžících
- smíchejte mouku, prášek do pečiva a kakao a zamíchejte do vyšlehané vaječné směsi (lze i na nižší otáčky zašlehat)
- těsto nalijte na hluboký plech vyložený pečicím papírem a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 10 minut na 200 °C
- krém: změklé máslo s moučkovým cukrem vyšlehejte, následně po lžičkách zašlehejte všechen tvaroh, hotový krém natřete na vychladlý piškot a dejte ztuhnout do lednice
- poleva: máslo rozpusťte v mikrovlnce (případně ve vodní lázni), přidejte nalámanou čokoládu a rozmíchejte v hladkou hmotu, přidejte lžíci mléka a míchejte, dokud se všechno mléko nespojí s
čokoládou, následně vmíchejte stejným způsobem i druhou lžíci mléka
(poleva pak nebude tolik tuhá a lámavá a půjde lépe krájet), pokud
použijete hořkou čokoládu (nad 50 % kakaa), vmíchejte do směsi jednu
lžíci moučkového cukru, polevu nalijte na tvarohový krém a stejnoměrně rozetřete po celém
moučníku, pracujte rychle, protože poleva tuhne velmi záhy a nechte
ztuhnout v lednici
Domácí loupáčky
Suroviny na 8 ks:
- 30 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 250 g hladké mouky
- 115 ml mléka
- 1 vejce
- špetka soli
- 5 g sušeného nebo 10 g čerstvého droždí
na povrch:
- vejce na potření
- mák na posypání
Postup:
- smícháme mouku s cukrem a solí
- uděláme důlek, do kterého nalijeme vlažné mléko a přidáme droždí
- promícháme a necháme 15 minut vzejít kvásek
- zapracujeme vajíčko a změklé máslo, hněteme 10 minut
- necháme 45 minut kynout
- těsto rozdělíme na 2 dílý, každý vyválíme do kruhu
- kruh rozdělíme na 4 trojúhelníky a smotáme rohlíčky
- rohlíčky položíme na plech, pomažeme vajíčkem a posypeme mákem
- pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 15-20 minut
Vánoční tvarohová štola
Suroviny:
- 150 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g rozinek
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 100 g mandlí
- 250 g tvarohu
- 150 g zakysané smetana
- 1 lžička citrónové kůry
na povrch:
- 100 g rozpuštěného másla
- cukr moučka
Postup:
- mouku s práškem do pečiva prosijeme, přidáme máslo, tvaroh, vejce, cukr, smetanu a sůl
- vypracujeme těsto, nakonec zapracujeme kůru, rozinky a mandle
- těsto prohněteme, vyválíme, přehneme v polovině po délce a položíme na plech
- pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 35 minut
- po vyjmutí dobře potřeme rozpuštěným máslem a hustě pocukrujeme
Vánoční minimazance
Suroviny:
- 300 g mléka
- 60 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 500 g hladké mouky
- 150 g čokopeciček
na kvásek (necháme vzejít 10 minut v teple:
- 10 g droždí
- 50 ml teplého mléka
- 1 lžíce cukru
Postup:
- smícháme všechny suroviny na těsto
- necháme kynout alespoň hodinu
- vytvarujeme bochánky
- pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 15-20 minut
Andělské a čertovské cupcakes
Na 24 cupcakes:
- 7 vajec
- 7 lžic polohrubé mouky
- 7 lžic cukru (pokud máte, použijte třtinový, je chuťově lepší)
- 2 -3 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla (využít lze i olivový)
- 3 lžíce kakaa
- malá lžička vanilkového extraktu nebo obsah vanilkového lusku
- citronová kůra
- 1 lžička prášku do pečiva (může být i nemusí)
Andělský krém
- 1 balení mascarpone
- ½ smetana ke šlehání
- dle chuti moučkový cukr
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo obsah vanilkového lusku
- 1 balení tvarohu (nejlepší je ten balený v papíru s vysokým obsahem tuku)
- ½ smetany ke šlehání
- dle chuti moučkový cukr
- 2 lžíce kakaa
- špetka chilli
Postup:
Jako první si dejte předehřát troubu, zhruba na 180 °C.
Nejprve je potřeba oddělit žloutky od bílků. Bílky vyšleháme se špetkou soli, ideálně s pomocí robota nebo šlehače, do sněhu. Ideální sníh má krásné bílou barvu a drží tvar.
Dále se musí vyšlehat žloutky s cukrem. Šleháme tak dlouho, až se žlutá barva změní na velmi světlou a struktura bude připomínat pěnu. Pak ještě dovnitř zašleháme citronovou kůru, vanilku a olej nebo rozpuštěné máslo.
Mouku je potřeba přesít a smíchat s kakaem a případně práškem do pečiva. Teď je načase sníh z bílků, vyšlehané žloutky i sypkou směs dát dohromady. Pokud nemáte robota a děláte to ručně, je potřeba dělat to opatrně a pečlivě, aby těsto zůstalo nadýchané. Připravte si misku se žloutky, přidejte vždy lžící sněhu a lžíci sypké směsi a opatrně vmíchejte, tento pohyb by se dal také nazvat zabalováním.
Pokud vlastníte kuchyňského robota,
příprava těsta je o poznání snazší. Nastavte robota na nejnižší otáčky,
a k vyšlehaným žloutkům se budou postupně přidávejte sypké suroviny a
sníh. Robot krásně vše promíchá, až vznikne hedvábné těsto.
Až bude vše smíchané, je načase naplnit košíčky. Nejdříve si prázdné košíčky připravte do formy, která je většinou na 12 košíčků. Dortíky se budou péct na dvakrát, takže těsto si rozdělte zhruba na polovinu. Onu polovinu pak rovnoměrně rozdělte do košíčků. Neměly by být plné, protože pečením vyskočí nahoru.
Formu vložte do trouby a nechte péci zhruba 25 minut. Dvířka trouby by se neměla během pečení zbytečně otevírat, aby byla stálá teplota. Ke konci pečení zkontrolujte těsto špejlí. Správně upečené těsto poznáte podle toho, že na špejli nezůstává nalepeno.
Stejným postupem upečte i druhou půlku těsta a dalších 12 košíčků.
Andělský krém
Vyšlehejte mascarpone se smetanou do hladkého krému. Nakonec přidejte
vanilku a po lžicích přidávejte moučkový cukr do té doby, dokud
nedosáhnete krému sladkého tak, jak to máte nejraději. Opět lze na
postup využít kuchyňského robota nebo šlehač.
Čertovský krém
Postup u přípravy tohoto krému je velmi podobný tomu andělskému. Vyšlehejte tvaroh se smetanou, dle chuti doslaďte a přidejte kakao, nejlépe to holandské. Pro skutečně ďábelskou a jedinečnou chuť můžete přidat špetku chilli.
Podzimní blok
Perníčkové sušenky
Na cca 12 ks po 50 g:
- 110 g másla
- 80 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 220 g hladké špaldové mouky
- 50 g medu
- 25 g kakaa
- čajová lžička perníkového koření
- skořice
- špetka soli
- 6 g prášku do pečiva
- vrchovatá lžíce jakéhokoli oříškového másla
Postup:
- vyšleháme máslo s cukrem, medem a vejci
- v druhé míse spojíme všechny suché ingredience, přimícháme vyšlehané máslo a oříškové máslo, vznikne tuhé a lepivé těsto
- tvarujeme na plech v yložený pečícím papírem kuličky po 50 g a dsotatečně rozplácneme
- pečeme je asi 12 minut
na 170 °C
Medovníkové kuličky
Těsto:
- 60 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 500 g hladké mouky
- 4 lžíce medu
- 2 lžičky jedlé sody
Krém:
- 200 g másla
- 1 plechovka kondenzovaného mléka (karamelové)
Postup:
- do větší misky nalijte rozpuštěné máslo a tekutý med (pokud má tužší
konzistenci, stačí ho prohřát ve vodní lázni do 60 °C), přidejte vejce a
cukr a míchejte, dokud se vše hezky nepropojí
- mouku smíchejte s jedlou
sodou, nasypte do misky a vyhněťte těsto, to pak rozválejte na pečicím
papíře na dvě stejně vysoké placky (dva plechy)
- pečte je asi 10 minut
na 180 °C a pak nechte vychladnout
- kondenzované mléko smíchejte se změklým máslem
- vychladlé těsto rozdrťte či rozmixujte na malé drobečky, asi dvě
hrsti si dejte zvlášť, ty přijdou navrch, zbytek nasypte do krému a
promíchejte, pak přikryjte a dejte na dvě hodiny do lednice
- ze vzniklé medové směsi vytvarujte kuličky, které obalte ve zbylých
drobečcích, přidat můžete i rozmixované ořechy
Martinské rohlíčky
Suroviny na 30 ks:
- 125 g změklého másla
- 1 lžíce moučkového cukru
- 2 žloutky
- 225 g hladké mouky
- 75 ml smetany ke šlehání
- špetka soli
na náplň:
- 65 g moučkového cukru
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 1 bílek
- 1 vanilkový cukr
Postup:
- do mísy nasypeme hladkou mouku, moučkový cukr, žloutky, máslo,
smetanu, špetku soli a rukou vypracujeme nelepivé těsto, zabalíme do potravinářské fólie a uložíme na 30 minut do lednice
- připravíme ořechovou náplň z mletých vlašských ořechů, moučkového
cukru, bílku, lžičky vanilkového extraktu a vše spojíme tak, aby vznikla
tužší hmota, pokud bude hmota řídká, přidáme ořechy a hotovou náplň
uložíme do lednice
- odpočaté těsto zvážíme a rozdělíme na 5 dílů a každý vytvarujeme
do koule, rozválíme dokulata na tloušťku zhruba 3 mm, nožem
vykrájíme trojúhelníky, na každý trojúhelník dáme ořechovou náplň a kraje těsta potřeme
bílkem, pak rohy trojúhelníků a zadní okraj přehneme na náplň, srolujeme a
vytvarujeme rohlíček, okraje rohlíčku stiskneme mezi prsty, aby se těsto
spojilo
- hotové rohlíčky klademe na plech vyložený pečicím papírem a
potřeme rozšlehaným vajíčkem, plech vložíme do předehřáté trouby na 180
°C a pečeme 20 minut dozlatova, upečené rohlíčky posypeme moučkovým cukrem
Koláče
Suroviny na 5 ks (nebo 10 menších):
- 250 g tučného tvarohu v kelímku
- 60 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 140 g hladké mouky
- 120 g polohrubé mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku
- jahody, maliny, povidla, maková nebo tvarohová náplň
na drobenku:
- 10 g cukru
- 20 g másla
- 30 g polohrubé mouky
Postup:
- smícháme všechny suroviny na těsto, ruce si namočíme do vody a vytvarujeme bochánky na plech vyložený pečícím papírem
- uděláme důlky a vložíme náplň
- potřeme vajíčkem a posypeme drobenou (smícháme máslo, mouku a cukr)
- pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů, cca 30 minut dozlatova, u menších cca 15-20 minut
Dýňový perník
Suroviny:
- 250 g jemně nastrouhané dýně
- 140 g cukru krupice
- 2 vejce
- 60 ml oleje
- 220 g polohrubé mouky (dle vodnatosti dýně)
- 1 prášek do perníku
Postup:
- do mísy nastrouháme najemno očištěnou dýni, přidáme vejce s cukrem a vše
dobře promícháme, přilijeme olej, přisypeme mouku s kypřidlem a
opět vše dobře promícháme
- pokud chceme perník tmavý, kakaový, nahradíme
část mouky kakaem, do těsta dle chuti můžeme přidat a tím perník i
dochutit nasekanými ořechy, čokoládou nebo strouhaným kokosem
- pečeme v kulaté formě o průměru 22-24 cm, v předehřáté troubě na 170 stupňů, cca 25 - 30 minut, vyzkoušíme špejlí
- po zchladnutí můžeme perník prokrojit a promazat marmeládou dle chuti,
polít čokoládovou polevou nebo nejprve potřít povidly a pak přelít
čokoládou, posypat dle chuti kokosem nebo ořechy..
Ovesné sušenky
Suroviny:
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička skořice
- 250 g rozpuštěného másla
- 1/2 hrnku cukru krystal
- 1 vajíčko
- 1 vanilkový cukr
- 1 1/2 hrnku ovesných vloček
- 1/2 hrnku nahrubo nasekaných ořechů
- 80 g nalámané čokolády
Postup:
- vajíčko s rozpuštěným máslem promícháme a postupně vsypeme všechny suché suroviny, vznikne husté těsto
- mokrou rukou nebo malou lžičkou tvoříme kuličky o průměru cca 2,5 cm, které dáme na plech s pečícím papírem a trošku rozplácneme na placku
- pečeme na 180° C do růžova
- po upečení jsou placičky hodně křehké, sundáme z plechu pečící papír i s placičkami a necháme vychladnout
Ovocná bublanina
Suroviny:
- 2 vejce
- 130 g másla
- 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
- 1 hrnek cukr krystal
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek polotučného mléka
- ovoce dle chuti
Postup:
- do mísy vsypeme mouku, cukr, vanilkový cukr a společně s na plátky nakrájeným máslem prsty rozdrobíme celou směs na žmolenku, 1 hrnek odložíme stranou
- ke zbytku žmolenky přidáme vejce, mléko a prášek do pečiva, vymícháme hladké těsto
- ovoce omyjeme, zbavíme stopek a rozkrájíme dle potřeby
- hlubší plech vymažeme máslem, těsto vlijeme na plech, poklademe ovocem a posypeme drobenkou
- troubu předehřejeme na 170 - 180 °C a bublaninu upečeme
- po upečení necháme bublaninu vychladnout, lépe se pak krájí
Skořicoví šneci
Suroviny na 12 ks:
- 400 g hladké mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- 40 g másla
- 2 lžičky skořice
- 20 g třtinového cukru
- 240 ml mléka
- 1 kostka droždí nebo 1 sáček sušeného
skořicová náplň:
- 50 g másla
- 40 g třtinového cukru
- 2 lžičky skořice
na potření:
- 140 g řeckého jogurtu
- mléko na zředění
Postup:
- do mouky přidáme vajíčko, špetku soli, skořici, máslo, třtinový cukr a rozmíchané vlažné mléko se sušeným droždím (nebo kvásek z čerstvého droždí, trošky cukru a mléka - alespoň 15 minut v teple), vytvoříme hladké těsto, které necháme kynout asi 45 minut
- vykynuté těsto rozválíme do obdélníku, rozetřeme na něj skořicovou náplň a zabalíme a dáme vedle sebe na vymazaný plech, pečeme na 180° C asi 20 minut
- ještě na teplé upečené šneky můžeme natřít polevu z řeckého jogurtu